Cununia religioasă - Acte, condiții, lucruri necesare și recomandări - Fotograf & Videograf Nunt


Deoarece ca fotografi de nunta intampinam diferite intrebari in legatura cu cununia religioasa am considerat ca este bine de a va pezenta acest mic ghid.

1. CERTIFICAT DE CASATORIE CIVILA / ÎNSCRIERE (vor aduce pentru arhiva o copie a respectivului certificat).

Constitutia României, art. 44: „Statul român recunoaste casatoria religioasa încheiata în fata preotului numai dupa încheierea celei civile, astfel implicând drepturile legale si îndatoririle unul fata de altul si fata de copii, pentru ca din punct de vedere juridic casatoria religioasa nu are efecte juridice si nici alte drepturi si îndatoriri, altele decât bisericesti”

2. CEL PUTIN O PERECHE DE NASI SI CEL MULT 4 PERECHI, LA CARE SE POT ADAUGA DUPA TRADITIE VORNICEII

Este obligatoriu ca nasii sa fie botezati si cununati în Biserica Ortodoxa pentru ca ei reprezinta o marturie vie de viata morala si religioasa pentru miri.

3. MIRII SA NU AIBA NICI UN GRAD DE RUDENIE ÎNTRE EI SI FAMILIILE LOR

Acest lucru înseamna sa nu fie înruditi între ei pâna la al patrulea grad, adica nu se pot casatori nici verisorii de gradul doi între ei, nici macar rudenie prin nasit (încuscrit), fiind socotite si calificate ca „incest si nelegiuire” – Matei 14.4

4. SA NU FIE IMPLICATI ÎNTR-O ALTA CASATORIE CIVILA SAU RELIGIOASA

Acest lucru aduce implicatii penale din partea Statului, oricare ar fi el acest Stat, iar din partea Bisericii ar atrage mânia lui Dumnezeu.

5. MIRII SA FIE BOTEZATI ORTODOX (pentru unul dintre ei se accepta botezul catolic sau protestant, deoarece este savârsit în numele Sfintei Treimi), exclus restul confesiunilor religioase în cadrul carora botezul este o grava erezie.

6. ÎN CAZUL ÎN CARE UNUL SAU AMBII MIRI AU FOST IMPLICATI ÎNTR-O CASATORIE ANTERIOARA SE VOR ADUCE

a. actul de divort în original si o copie care va ramâne la arhiva Bisericii

b. actul de divort bisericesc pentru cel care a fost casatorit (care se elibereaza de episcopul locului în care s-a oficiat cununia respectivei persoane, aceasta pentru faptul ca nunta a doua si a treia este acceptata în Biserica Ortodoxa ca o binecuvântare a Bisericii pentru ca cei doi sa nu stea în pacat, si totodata ca un remediu împotriva slabiciunii omenesti si a desfrâului)

c. o persoana nu poate fi cununata religios în Biserica mai mult de trei ori

d. desfacerea casatoriei se face doar într-unul din urmatoarele cazuri: moartea unuia dintre soti, adulter, intrarea in monahism cu acordul ambilor soti

7. LUCRURILE NECESARE PENTRU TAINA CUNUNIEI

a. inele (verighete) de logodna, care se vor aduce în cutia lor (mentionam sa NU fie aduse pe degete, chiar daca au oficiat casatoria la starea civila de un timp oarecare. Punerea inelelor se face în Biserica si cu binecuvântarea preotului în cadrul slujbei logodnei, premergatoare tainei cununiei)

b. lumânari (exista lumânari speciale pentru cununie, relativ groase, preferabil de ceara curata, împodobite cu flori dupa bunul plac al fiecaruia. Acestea vor fi tinute de nasi ca semn al reprezentarii mirilor. De fapt la momentul înconjurarii Sfintei Evanghelii nu se cânta întâmplator „Sfintilor mucenici care bine v-ati nevoit”, acesta simbolizând drumul continuu al sotilor spre cucerirea sfinteniei. În acest cadru nasii participa efectiv cu lumânarea înaintea si în urma mirilor ca semn simbolic al ajutorului neconditionat dat mirilor)

c. un borcan de miere si piscoturi (sau dupa traditie, cozonac si vin rosu dulce. Aceasta simbolizeaza împartasirea mirilor dintr-un singur potir, „ambii miri în numele Tatalui, al Fiului si al Sfântului Duh, ca o singura fiinta, un singur trup ce vor fi de acum înainte cei doi”)

d. optional, ca si daruri pentru Altar, care se aduc ca un gest de respect si de multumire pentru Dumnezeu, pot fi: vin rosu dulce (din care se va savârsi Sfânta Liturghie cu pomenirea binefacatorilor), sau faina alba, curata (din care se va face prescuri pentru sarbatori si duminici de peste ani), sau ulei (pentru candelele care ard în Biserica), sau tamâie, sau flori (care se vor aseza înaintea icoanelor Altarului), acest lucru fiind o participare efectiva a mirilor la savârsirea Sfintei Liturghii.

8. RECOMANDARI

Sa se pregateasca sufleteste în saptamâna de dinaintea saptamânii nuntii

a. miercuri, joi, vineri si sâmbata sa posteasca (postul ortodox este fara carne de orice fel, brânza, oua, lapte, unt)

b. se vor pregati pentru taina spovedaniei care va fi sâmbata seara, dupa Vecernia de la ora 6 (îsi va face fiecare o retrospectiva a sufletului în raport cu Dumnezeu, în acest sens de mare ajutor este îndreptarul pentru spovedanie de la Biserica sau mentiunile care apar în orice carte de rugaciuni cu referire la pacatele frecvente fata de Dumnezeu, fata de Biserica si fata de aproapele. Mentionam ca spovedania se face în fata lui Dumnezeu cu suflet umilit si smerit, Dumnezeu fiind cel care iarta prin mâna preotului, iar preotul este doar un martor al lui Dumnezeu pentru îndreptare, pentru sfatuire si pentru redirectionarea pe calea cea strâmta a lui Dumnezeu)

c. Duminica vor participa la Sfânta Liturghie în cadrul careia se vor împartasi cu Trupul si Sângele lui Hristos (daca au primit dezlegarea de la preotul duhovnic), astfel fiind purtatori de Hristos. Ceea ce se realizeaza prin împartasirea cu Hristos se împlineste în taina nuntii în care se unesc mirele si mireasa si împreuna cu ei în unesc pe Hristos, într-o unire vesnica divino-umana, ca o sudura între doua metale pamântesti si Focul Divin, o unire în trei. Într-o pictura veche din catacombe ce reprezinta o nunta îl înfatiseaza pe Hristos în mijlocul mirilor, binecuvântându-i, de aceea în cadrul nuntii „sa-l invitam pe Hristos ca în Cana Galileii, iar daca în locul sau veti aduce pe slujitorii lui Hristos, pe Hristos însusi veti primi în mijlocul vostru” – Sf. Ioan Gura de Aur.

9. ÎN CAZUL CASATORIILOR MIXTE (a deosebirilor de religie)

În conformitate cu art. 47 din Regulamentul de procedura al Bisericii Ortodoxe Române, „clericii sunt obligati sa nu oficieze taina cununiei decât între ortodocsi asistati de nasi ortodocsi. Cei de alt cult sunt obligati ca înaintea casatoriei sa îndeplineasca formalitatile de trecere la ortodoxie”

a. este nevoie în prealabil de aprobarea episcopului locului, iar în cazul aprobarii slujba se savârseste în Biserica Ortodoxa de preot ortodox

b. copiii ce se vor naste din casatoriile mixte sa devina membri ai Bisericii Ortodoxe

10. Angajeaza echipa Fotograf & Videograf PGStudio

Poate ca nu realizati pe moment, dar cel important si valoros lucru din ziua nuntii voastre ramane un lucru. Nu este rochia de mireasa, nu este buchetul, nu sunt artificiile, nu este tortul, nu sunt pantofii, nu sunt aranjamentele ci este albumul nuntii voastre ce include toate aceste mici si mari detalii dar care toate inseamna ceva pentru voi exact in acea zi. O fotocarte premium cu cele mai importante si emotionante momente reprezinta nunta voastra. Va intreb ceva: Cate fotografii digitale ati pierdut ? Din telefon, de pe dvd sau de la calculator ? Dar cele printate ?

Pentru fotograf si cameraman profesionist pentru nunta dumneavoastra va rugam sa aceesati pagina Nunta & Botez sau ne puteti Contacta.

Sursa: awww.bisericasfintiiromani.com/cununie.htm

#cununiareligioasa #actecununiareligioasa

10340 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

​© 2020 PGStudio.ro

Toate drepturile rezervate 

Princess Glamour SRL

Bucuresti, Romania

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now