Expunerea si triunghiul expunerii


Expunerea

Prin expunere stabilim cât de luminată sau întunecată va fi o fotografie, când este capturată de catre aparatul foto. Expunerea este stabilită doar de trei setări: ISO, diafragmă și timpul de expunere, toate acestea fiind numite și triunghiul expunerii.

Pentru compara stabilirea expunerii cu ploaia captată într-un lighean. Deşi intensitatea ploii nu o putem controla avem control asupra a trei factori:

  • cât de mare este gura ligheanului

  • perioada de timp lăsat să capteze ploaie

  • cantitatea de ploaie pe care vrem să o captăm in lighean

Trebuie sa ne asigurăm că nu va fi prea puţină apă (subexpusă) sau prea multă (supraexpusă) in lighean ci atât cât avem nevoie. Secretul este că există diferite combinaţii pentru a umple ligheanul (expunerea) precum dimensiunea gurii ligheanului, timpul și cantitatea ploii captată pentru a umple ligheanul.

De exmplu, pentru aceeaşi cantitate de apă, putem umple ligheanul mult mai repede dacă este un lighean cu gura lată iar dacă este un lighean cu gura îngustă putem aștepta un timp mult mai lung până vom avea aceaşi cantitate.

În fotografie, setările expunerii precum ISO, diafragmă și timp de expunere reprezintă cantitatea, dimensiunea gurii ligheanului şi timpul de captare, ale celor descrise mai sus. Precum noi nu putem controla ploaia aşa şi fotograful nu poate controla lumina naturală.

Triunghiul expunerii:

ISO, diafragmă si timp de expunere

Fiecare setare controleză expunerea diferit:

ISO: controlează sensibilitatea senzorului pentru o anumită cantitate de lumină

Diafragmă: controlează cantitatea de lumină care ajunge la senzor prin dimensiunea orificiului

Timpul de expunere: controlează durata expunerii senzorului la lumină

Astfel fotograful poate folosi diferite combinaţii pentru a realiza aceeaşi expunere. Secretul este a ştii ce anume setări să fie folosite, în funcţie de subiectul fotografic, și ce anume a se sacrificza, deorece fiecare setare afectează anumite proprietăţi ale imaginii. ISO afectează calitatea imaginii, diafragma afectează câmpul de profunzime iar timpul de expunere afectează claritatea datorită mişcării.

#fotografie #tehnicifoto #expunere #tringhiulexpunerii #blogfotografie #ghiulfotografuluiincepator

121 afișare0 comentariu

​© 2020 PGStudio.ro

Toate drepturile rezervate 

Princess Glamour SRL

Bucuresti, Romania

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now